“Antologija savremenih balkanskih pjesnika” stigla u Brčko

Prestižna “Antologija savremenih balkanskih pjesnika”, čiji autori su pjesnici Paolo Maria Rocco i Emir Sokolović, s uspjehom nastavlja putovanje između Italije i Balkana.

Objavljena u izdavačkoj kući LietoColle Edizioni di Como Antologija je ugledala svjetlo prošlog aprila, a cijenjena je zbog vlastitih kvaliteta prepoznatih na svakoj javnj prezentaciji. To je prva međunarodna antologija koja sadrži tako veliki broj (osamnaest) savremenih pjesnika sa područja od Slovenije do Makedonije.

Italijanski list LAltro giornale piše kako je, nakon uspješnih prezentacija održanih prošlog maja u Fanu (Mediateca Montanari) i Pesaru (Biblioteca San Giovanni), Antologija prešla državne granice i promovisana u Beogradu (proteklog jula) i u Brčkom 9. avgusta.

List LAltro giornale piše da je Antologija  predstavljena u okviru Salona knjige, događaja pod okriljem manifestacije “Brčansko ljeto – Savski cvijet”,  koja svake godine bude održana u Brčkom. Navodi da su učešće na promociji uzeli Emir Sokolovića, jedan od autora Antologije,  Almir Zalihić, bosanskohercegovački pjesnik, jedan od osamnaest pjesnika predstavljenih u Antologiji, te Alma Kajević koja je sa njima dvojicom razgovarala o Antologiji i predstavila je i prisutnoj javnosti.

“Sokolović je podvukao da je Antologija nakon vrlo posjećenih prezentacija održanih u Fanu i Pesaru dobila stalnu pažnju balkanske javnosti, koja je oduvijek bila vrlo pažljiva prema kulturnim događajima i poetskoj stvarnosti toga kraja, posebno što osamnaest autora okuplja u zajedničkoj ideji o važnosti kritičkog razmišljanja prema djelu, a ne samog autora po sebi: djelo – tvrdi Sokolović – starije je od autora koji ga piše”, navodi List LAltro giornale

List dalje piše kako je Almir Zalihić, koji je recitirao svoju poeziju iz antologije, želio izraziti pohvale zbog uspjeha koji je Antologija uspjela ostvariti i zahvalnosti što je, kao jedan od četvorice bosanskohercegovačkih pjesnika, predstavljen u knjizi.

Emir Sokolović je u razgovoru za ovaj italijanski list istakao da je ovo javno predstavljanje izazvalo veliko zanimanje i zahvaljujući pažnji BDC Televizije iz Brčkog, koja je shvatila i podijelila važnost događaja.

List LAltro giornale  je u svom tekstu o predstavljanju Antologije u Brčkom podsjetio da je dvojezični svezak dobio podršku važnih prevoditelja kao što su Rosangela Sportelli, Caterina Zuccaro i Giacomo Scotti. Učešće Ambasade Italije u Sarajevu, koja je sponzorisala prezentacije ove prekrasne Antologije, znak je velike pažnje ambasadora Nicola Minasija, i prema onim književnim produkcijama koje doprinose širenju italijanskog jezika na Balkanu i predlažu instrumente dijaloga između Italije i najbližih istočnih regija.

foto:screen LAltro giornale