Brčanski književnici Distriktu za rođendan

Promocije knjiga upriličenih u okviru obilježavanja 19. godišnjice Brčko distrikta privukle su tokom nekoliko dana ljubitelje pisane riječi domaćih autora. Iza organizacije promocija stao je Književni klub „Pablo Neruda“ Brčko.

Književnik i novinar Suvad Alagić predstavio je zbirku pjesama „Kako sam postao samoodrživ“ čiji su recenzentni Hadžem Hajdarević i Melika Pašalić.

“Zbirka obuhvata širok vremenski raspon i veliki broj motiva.  Forme su različite, od kraćih do pjesama u prozi. Suvad je u ovom djelu ostao autentičan i svoj. Zbirka je podijeljena u četiri ciklusa, od osamdesetih godina do postratnog perioda, ali zajedničko im je traganje za istinom i smislom života”, kaže profesorica Pašalić.

Alagić za ovo djelo kaže da je ono ostvarenje njegovih dječačkih snova ali i pokušaj bijega iz okrutne stvarnosti u jednu ljepšu i opušteniju dimenziju.

I knjiga “Bosanski robot” autora Ernada Osmića također je doživjela svoju promociju u Brčkom. Knjiga je premijeru imala na Sajmu u Beogradu u oktobru prošle godine. Nagrađena je prvim mjestom, od oko 250 rukopisa iz bivše Jugoslavije, na Pressingovom konkursu za najbolji rukopis neobjavljene poezije..

“Ernad je jedan od onih koji propituju dosta bolje i dosta šire brčanski zavičaj i koji će ispisati najljepše stihove o rijeci Savi. Ernad je postmoderni pjesnik, koji u sebi gaji jednu vrstu ironije i jednu vrstu, žargonski rečeno, “svejednologije“. On je sve vrijeme melanholičan ali i ironičan i ravnodušan u svijetu u kojem se nalazi. U suštini, njemu je da piše i da bilježi Bosnu i Hercegovinu. Ja čvrsto vjerujem da je ovakva knjiga, napisana na ovakav način, sa otvorenim temama koje ukazuje na današnje probleme, izuzetno pitka za javnost”, ističe književni kritičar Sead Husić.

Pored “Bosanskog robota” upriličena je i promocija knjige “Igra od praiskona”,  autorice Slađane Jovičić.

“Zašto baš igra? Ja bih rekla u početku bijaše pjesma i igra. Od onih drevnih vremena, kada se igralo i pjevalo, kada se slavilo, recimo u čast nekih bogova, pa do ovih današnjih dana, kada se pjeva uglavnom o nekim ljudskim osjećanjima. Ja bih rekla da pjesmom treba ukazati i na neke nedostatke u društvu i da pjesma bude smjernica ili opomena današnjem čovjeku. U pjesmama se žudi, kroz pjesme se voli, osjeća, kroz pjesme se smije, kroz pjesme se plače, pjesme takođe tuže nekoga ili se tuže na nešto, a postoje naposlijetku i pjesme revolta. Ja pišem obično kad sam tužna, nesretna ili kada sam revoltirana postojećim stanjem u društvu. U životu je sve igra od praiskona. Igramo se kada učimo naše uloge, samoljubivo se igramo kada upoznajemo, kada ljubimo, kada gubimo, dok patimo i kada ponovo zavodimo – u nama dijete ne spava. Kroz vijekove mi se igramo sa drugim ljudima i drugi se igraju sa nama. Rekla bih da se veliki igraju sa malima” kaže autorica ovog djela.

“Njena strana nezavršene priče”  je knjiga Dženane Hasić Čamo, književnice iz Orašja, također predstavljena u Brčkom.

“Ovo je nekako između Ane Karenjine i Pedeset nijansi sive. Bogatstvo ove knjige je u tome što ostavlja prostor za nastavak, a i sama knjiga nosi naziv “Njena strana nezavršene priče”. Knjiga ima fantastične trenutke kada zna da iznenadi čitaoca. Sve u svemu, ovo je tragedija jedne žene koja je imala nekoliko neuspješnih ljubavi i njena borba same sa sobom kroz život u odgajanju porodice i njeno daljnje probijanje kroz život”, smatra predsjednik Književnog kluba “Pablo Neruda” Boris Marić.

Izvor/Foto: Radio Brčko/Otisak.ba