Pjesme koje obaraju s nogu ili bar misle da to mogu

Zejćir Hasić je jedan od poznatijih bosanskohercegovačkih dječijih pisaca. Okušao se u više pravaca , ali je u dječijoj književnosti najviše svoj. Kroz zbirku pjesama “Pjesme koje obaraju s nogu ili bar misle da to mogu”, koja je promovisana i u Brčko distriktu, se prožima i filozofska nit koja je edukativnog i pedagoškog karaktera.

“Zejćir Hasić koji je ušao u lektire i čitanke i u našu kolektivnu svijest kada je i pitanju dječija književnost zaslužuje, ne samo u Brčko distriktu nego i šire, jedno značajno mjesto. Sam naslov knjige je šaljiv kao i sama tematika kojom se Zejćir Hasić bavi. On ima istančan sluh za svoju publiku koji se ne može replicirati neorganski”,  kaže Ernad Osmić, profesor bosanskog jezik i književnosti.

“Zejćir Hasić je u svakoj svojoj knjizi nov i to je ono što ga sve vrijeme održava na našem siromašnom i rastrganom bosanskom tržištu. Opstati s takvim nivoom kakav on ima, iz knjige u knjigu, zaista je pravo umijeće. Ova knjiga samim svojim naslovom plijeni na neki način. Zadovoljni smo reakcijom djece na knjigu.  Kao urednik sam se potrudio da ona i lijepo izgleda, pa smo našli sjajnu ilustratoricu Sašenku Meljnjikov Ivanovič koja je i ranije radila neka naša izdanja”, ističe Šimo Ešić, pjesnik, pisac i novinar.

Knjiga je predstavljena i u brčanskoj Četvrtoj osnovnoj školi koju je i sam autor nekada pohađao, a reakcije učenika bile su impresivne.

“Moji književni počeci su bili u ovoj osnovnoj školi, tadašnjoj Tamari Begović. Tada sam objavio svoje prve pjesme i priče. Svoju prvu knjigu objavio sam u Brčkom a dobar dio mog kasnijeg pjesničkog stvaralaštva je vezan za Brčko. Mogu reći da se svaki put sa zadovoljstvom vraćam ovdje jer sebe, po nekoj intimnoj pripadnosti, smatram Brčakom”, kaže Zejćir Hasić.

Ponekad nije bitno gdje pripadamo tijelom, bitnije je ono gdje pripadamo dušom a ja sam dušom uvijek bio Brčak, podvukao je Zejćir Hasić.