Izložba slika deset brčanskih umjetnika

U organizaciji Udruženja likovnih umjetnika “Likum” Brčko otvorena je izložba slika deset brčanskih umjetnika.

“U pitanju je mješoviti sastav amaterskih umjetnika i akademskih slikara. Drago nam je jer u zadnje vrijeme imamo četiri-pet novih imena mladih akademskih slikara koji su preuzeli vodeću ulogu u edukaciji učenika”, kaže predsjednik Likum-a Jusuf Muharemović.

Izložbe poput ove svjedoče da je Brčko oduvijek bio i ostaje grad umjetnosti.

“Ova izložba je dokaz da se savremena umjetnička misao i bosanskohercegovačko stvaralaštvo i dalje pažljivo njeguje. Ovo udruženje njeguje i odgaja nove generacije mladih umjetnika. Izložba odiše različitim poetikama u skladu sa umjetničkim senzibilitetom svakog umjetnika ponaosob. Različiti stavovi čitaju se i sa ovih dijela, ali ono što je zajedničko jeste ljubav prema slikarstvu i izložba predstavlja pandan našoj zajednici”, naglašava je kustosica Umjetničke galerije Brčko distrikta Sonja Đurović.

“Statistika govori o povećanom broju gostiju i noćenja a tome, prije svega, moramo zahvaliti sadržajima kulture koji mogu i moraju biti još bolji. Ovakve izložbe mogu upotpuniti sadržaj i nama Brčacima te potencijalnim turistima”, ističe Aleksandar Đurić, šef Službe za turizam.

foto:otisak.ba