Kad bi grad slikao očima djeteta

U okviru obilježavanja 19. godišnjice Brčko distrikta Bosne i Hercegovine upriličena je izložba pod nazivom “Kad bi grad slikao očima djeteta”. Iza organizacije su stali Omladinska organizacija “Mali princ” i Poliglota institut iz Brčkog.

Izloženo je oko 30 autorskih djela djece uzrasta od 6 do 15 godina, a sve slike imaju afirmativnu poruku.

“Na slikama se vidi komparacija atinske škole filozofije sa našim političarima, odnosno kakva politika treba da bude ili pak Ana Karenjina pored pruge kao komparacija voza Brčko – Banovići uz poruku da se knjige moraju čitati i da se moramo obrazovati, što je najvažnije u njihovom dobu”, kaže Almedina Cifrić, akademski slikar i predavač likovnih radionica u Poliglota institute.

Posjetitelji su bili oduševljeni radovima a mališani  fantastični, ambiciozni, vrijedni i talentovani te su odličan primjer kako se stvara vrijednost i postiže uspjeh.

„Ovom prilikom se zahvaljujemo Vladi što je prepoznala ovaj projekat i što ga je uvrstila u obilježavanje Dana Distrikta. Ako kažemo da na mladima svijet ostaje onda je ovo jedna pozitivna slika grada Brčkog koju šaljemo sa ovim slikama i sa našim mladima. Želimo razbiti stereotip da su oni lijeni i nezainteresovani“, smatra Sandra Dobrijević, članica Omladinske organizacije „Mali princ“.

“Slike su nastale sa afirmativnom porukom. Slike su rađene u raznim stilovima, od realizma, impresionizma, ekspresionizma do apstrakcije. Svakom djetetu je pristupljeno na način da svakom dođe njegova individualnost u izražaj. Iz tog razloga su sve slike drugačije“, pojašnjava Cifrić.

foto: otisak.ba