Snežana Radojičić – pisac i nomad na dva točka

Snežana Radojičić, pisac i nomad, putuje na biciklu oko svijeta od 2011. godine. Za to vrijeme prošla je oko 55.000 km i obišla oko 40 zemalja. Nedavno se „oprostila“ s Azijom i Okeanijom i prije prelaska na latinoamerički kontinent održava niz putničkih tribina u regionu.

Na tribini u Brčkom ukratko je opisala svoj put, od trenutka kada je rekla ne konvencionalnom životu do danas. Govorila je o najvećim izazovima tokom svog sedmogodišnjeg biciklanja, kao i o njenoj omiljenoj i najneobičnijoj zemlji na svijetu i iskustvima koja je doživjela.

Povod za dolazak u Brčko je objavljivanje knjige „Severna Koreja – putovanje po zemlji Kim Džong Una”. Snežana je vozila sedam dana bicikl kroz najzatvoreniju zemlju na svijetu. Koliko je teško otići tamo? Da li je teško dobiti vizu? Da li se može kretati slobodno kroz Koreju? Šta je istina, a šta propaganda? Kako izgleda život u toj zemlji? Odgovore na ova i druga pitanja o životu u Sjevernoj Koreji Snežana je pokušala dati tokom tribine na kojoj su prikazani i neki video zapisi koji nigdje do sada nisu objavljeni, niti su dostupni na internetu.

“Ne možete reći ni to je crno ni to je bijelo. To je kompleksna zemlja, kompleksan sistem, komplesno je samim tim što je na Dalekom istoku gdje je sve toliko različito, mnogo je onoga što ljudi koji ne znaju pripisuju sjevernokorejskom sistemu. Bila sma pažljiva u pisanju knjige, ne mogu reći da li je dobro ili nije ali mogu reći da ja tamo ne bih nikad živjela. Doduše ja ne živim ni u ovom sistemu tako da nisam neki parametar”, kazala je Snežana Radojičić.