Predstava “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” pobjednik 35. Susreta pozorišta BiH u Brčkom

35. Susreti pozorišta u Brčkom i ove su godine obilovali kvalitetnim predstavama u takmičarskom dijelu festivala, dok je jednako kvalitetan bio i prateći program.


Publika je tokom osam dana Festivala ima priliku pogledati isto toliko predstava: “Ravna ploča” Narodnog pozorišta Zenica, “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Narodnog pozorišta Tuzla, “Kad bi Sombor bio Holivud” Narodnog pozorišta Sombor iz Srbije, “Govori glasnije” Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba, “Ničiji sin” Beogradskog dramskog pozorišta, “Naši dani” Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka, „Jedvanosimsoboakalomistobom” Sarajevskog ratnog teatra i “Osama – Kasaba u Njujorku” Zvezdara teatra iz Beograda.

Gran pri Susreta pozorišta BiH u Brčkom za najbolju predstavu u cjelini i Statua Gran pri Susreta dodijeljena je predstavi “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.
Ovo je odluka stručnog žirija koga su činili glumci Senad Bašić, Ivo Gregurević i Danica Maksimović.


Prema njihovoj odluci, Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu jednoglasno je dodijeljen Gordani Boban za ulogu Delfe u predstavi “Ravna ploča” u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.


Ista nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Andriji Kuzmanoviću za ulogu Pripovedača u predstavi „Osama – Kasaba u Njujorku“ u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.


U kategoriji nagrada pozorištima iz Bosne i Hercegovine, stručni žiri je za najbolju mladu glumicu proglasio Natašu Perić za ulogu Dragane Matić u predstavi “Naši dani” Narodnog pozorišta RS, dok je nagrada za najboljeg mladog glumca dodijeljena Nusmiru Muharemoviću za ulogu Gavre u predstavi “Ravna ploča” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.


Nagrada za muziku je dodijeljena Denisu Hadžiću za predstavu “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Narodnog pozorišta Tuzla a Jelena Vidović je nagrađena za kostim za predstavu “Naši dani” u produkciji Narodnog pozorišta RS-a.


Nagrada za scenografiju dodijeljena je Hariju Ejuboviću za predstavu “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Narodnog pozorišta Tuzla.


Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Gordani Boban za ulogu Delfe u predstavi “Ravna ploča” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Ljubiši Savanoviću za ulogu Drage Ćuka u predstavi “Naši dani” Narodnog pozorišta RS-a.
Nagradu za najbolju režiju osvojio je Goran Damjanac za predstavu “Posljednja ljubav Hasana Kaimije”,Narodnog pozorišta Tuzla, a za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca Statua Zlatno pero dodijeljena je Željku Stjepanoviću za predstavu “Naši dani” Narodnog pozorišta RS-a.


Nagrada za najbolju predstavu „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog“ dodijeljena je predstavi “Naši dani” u produkciji Narodnog pozorišta RS Banja Luka.


Prema odluci žirija publike 35. Pozorišnih susreta nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” autora Derviša Sušića i reditelja Gorana Damjanca u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.


Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Miljki Brđanin za ulogu Koviljke u predstavi “Naši dani”, autora Željka Stjepanovića, Narodnog pozorišta RS-a.


Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Dražen Pavlović za ulogu Budalina Tale u predstavi “Posljednja ljubav Hasana Kaimije”, autora Derviša Sušića, Narodnog pozorišta Tuzla.