Predsusreti pozorišta započeli dokumentarnom izložbom

Ciklusom Kazališno-pozorišnih dokumentarnih izložbi autora Srđana Vukadinovića i Jakova Amidžića započeli su predsusreti 35. Susreta pozorišta Brčko distrikta.

Jedan od autora izložbe i direktor Pozorišnih susreta Jakov Amidžić rekao je da se Brčko svim silama bori da ljudi koji su ostavili veliki trag u teatrologiji južnoslovenskog bića ne budu zaboravljeni.

“I ove godine upriličili smo dvije izložbe u kojima ćemo prikazati veliki broj temeljnih teatrologa sa naših govornih prostora. Mi ćemo to nastaviti i nadamo se da nećemo biti sami. Očekujemo da veliki centri konačno krenu sa obilježavanjem godišnjice, odnosno da obilježe i sve ostale ljude koji su to zaslužili u južnoslovenskoj teatrologiji”, kazao je Amidžić.

Srđan Vukadinović, također autor izložbe, je naglasio da od ove godine predsusreti pozorišta počinju izložbom pisaca koji imaju značajan uticaj u pozorištu ali i kao romansijeri, pripovjedači ili autori nekih drugih književnih formi.

“Ovo je jubilarna godina Susreta pozorišta, odnosno 45. godina (prvi su održani 1974. godine). Imamo klasike koji su preživjeli svoje vrijeme kao što je Hanibal Lucić autor “Robinje”, prve svjetovne drame na južnoslavenskom prostoru stare 465 godina, Šantićevih je 150 godina itd. To su sve klasici koji su nadživjeli svoje vrijeme, koji se i danas čitaju i komentarišu što je jako bitno. Nove generacije nisu ih odbacile nego ih prihvataju kao dio svoga bića. Ovi pisci su značajni za nas jer su bili bitni za pozorište, njihove predstave su se igrale i igraju se i danas”, istakao je Vukadinović.

Pozitivne kritike stižu i od posjetilaca izložbe:

“Jubilej od 35 godina, odnosno 45 godina, pozorišta u našem gradu je velika stvar. Ova izložba autora pokazuje da Brčko želi da održi tu tradiciju i pozorište digne na još viši nivo. Nadam se da će nakon duge tradicije Brčko dobiti ono što zaslužuje a to je profesionalno pozorište čemu svi težimo. Ovo su dani za nas koji uživamo u teatru”, kazao je Boris Marić.