Izložba fotografija posvećena stogodišnjici od završetka Velikog rata

U organizaciji SPKD “Prosvjeta” u Brčkom je otvorena izložba fotografija “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata”. To je prvi u nizu događaja koji ima za cilj obilježavanje 100 godina od završetka Velikog rata.


Izložba je nastala zahvaljujući Savezu potomaka ratnika Srbije iz perioda 1912-1920. godina. Oni su 2014. godine pokrenuli projekat prikupljajući fotografije predaka iz Prvog svjetskog rata.


“Preko 4.000 fotografija i ostalog istorijskog materijala je prikupljeno i tvori veliku zbirku. Taj projekat još uvijek traje i građani mogu online poslati fotografije svojih predaka i one će biti uvrštene u ovu kolekciju”, pojasnio je predsjednik SPKD “Prosvjeta” Brčko Dragan Tomić.


U Brčkom je izložen samo dio te velike kolekcije čiju selekciju su izvršili članovi udruženja potomaka vojnika Srbije uz blagoslov patrijarha Irineja.


“Ova izložba ima izuzetno veliki značaj kako za Srbe tako i za čitav svijet. Srpski vojnici su, možemo slobodno reći, najviše stradali u Prvom svjetskom ratu. O tome nam svjedoči Solunski front i Albanska golgota te sve ostalo što je u istoriji zapisano. Ovom prilikom možemo da se susretnemo sa portretima boraca koji su svoje živote ostavili na ostrvu Vid, odnosno koji su sahranjeni u Plavoj grobnici na Krfu”, istakla je kustos Gradske galerije Sonja Đurović.


Izložbu je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić koji je takođe ukazao na njen značaj i poruku koju nosi o Prvom svjetskom ratu.

“Događaj koji je ostavio neizbrisiv trag na prostore bivše Jugoslavije, između ostalog i ovdje na prostorima BiH koji su vezani za taj događaj kako zbog samog povoda za početak Velikog rata tako i zbog činjenice da je veliki broj dobrovoljaca iz BiH učestvovao u oslobodilačkom ratu na strani srpske vojske. Ona je, čini mi se, 06. novembra 1918. godine na poziv Narodnog vijeća u Sarajevu umarširala u BiH i na određen način oslobodila krajeve BiH i označila kraj austrougarske okupacije”, kazao je brčanski gradonačelnik.


Otvaranje izložbe upotpunio je Aleksandar Tutić te članovi Prosvjetinog hora koji će također biti dio Svečane akademije u nedjelju, 11. novembra, kada će gost besjednik biti Marko Bogosavac.