Manifestacija Frančeskovi dani okončana je sinoć izložbom 22 slike nastale tokom prošlogodišnjih likovnih susreta u okviru ove manifestacije. Ovogodišnja manifestacija je podignuta na viši nivo te je građanima ponudila 20 različitih sadržaja kako iz kulture tako i iz svijeta sporta. Iza manifestacije je i ove godine stala Vlada Brčko distrikta BiH.

Deseti jubilarni Frančeskovi dani ogledalo su decenijskog rada na afirmaciji ove manifestacije u našem gradu. Ove godine pored kulturnog i zabavnog ponuđen je i kvalitetan sportski sadržaj.

“Vidjeli smo to kroz košarku, rukomet, stoni tenis. Također smo promovisali monografiju sportskog sadržaja. Program je sadržao za svakoga ponešto i opravdao je cilj”, kazao je koordinator manifestacije Zvonimir Marić.

Kroz program manifestacije prošli su učenici nekoliko škola u Distriktu obrađujući temu nasilja u porodici i vršnjačkog nasilja. Nadalje, za najmlađe su primljene pozorišne predstave a nisu zapostavljeni ni stariji ljubitelji pozorišta.

“Imali smo dvije elitne teatarske kuće iz Mostara i Zagreba a i djeci i odraslima su prezentovali ono najbolje što su imali, a što smo mi mogli uvrstiti obzirom na termin održavanja manifestacije. “, istakao je Marić-

Likovni susreti, koji svake godine budu dio Frančeskovih dana, uvijek iznova u Brčko dovedu slikare sa strane, mahom one koji nisu imali priliku ranije boraviti i stvarati u Brčko distriktu.