Izložba radova polaznika Škole crtanja

Tri mjeseca nakon pokretanja prve grupe Škole crtanja i slikanja devet polaznika je predstavilo svoje radove u Galeriji Islahijeta. Školu crtanja je organizovala Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ iz Brčkog.

Škola crtanja je nastala u želji da djeca na zabavan način izraze svoj dar i potrebu za kreativnim izražavanjem. Na izložbi je prikazano 50 crteža rađenih raznim tehnikama.

“Ja sam duboko vjerovala da je ovo što radimo dobro i da ćemo imati ono što smo htjeli. Imamo dosta zainteresovanih međutim nemoguće je raditi sa više od desetoro djece. Radili smo tri mjeseca i završili sav program. Djeca su talentovana i uspjela su da isprate ono što smo planirali odraditi”, kazala je voditeljica škole crtanja Mensura Kadrić.

Nova grupa polaznika bi trebala da bude formirana vrlo brzo obzirom da postoji veliki interes za nastavak škole crtanja.

“Na ovaj način mi pokušavamo dati svoj doprinos oživljavanju one sjajne brčanske tradicije njegovanja slikarske umjetnosti, poput zvučnih imena Rizah Štetić, Ekmečić, Morić…”, istakao je predsjednik BZK “Preporod“ Brčko distrikt BiH Edin Jašarević.

Izložbe služe tome da se djeca oslobode okova zadanoga i razbiju strah od pokazivanja svojih djela široj publici, što nekad zna biti puno teži korak nego napraviti umjetničko djelo i na toj hrabrosti im treba čestitati.

“Još od malih nogu volim da slikam. To mi je bila velika želja koja mi se ostvarila. Naučili smo u školi crtanja razne tehnike. Planiram i dalje da nastavim da slikam”, kazala je polaznica škole Merima Kovačević.