U Brčkom je održana 17. Smotra amaterskog i kulturnog stvaralaštva Brčko distrikt 2018. na kojoj su i ove godine kulturno umjetnička društva koja djeluju u našem gradu imala priliku prezentovati dio onoga što rade tokom godine.

Iza organizacije, kao pokrovitelj manifestacije, stala je Vlada Brčko distrikta, Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu. Suorganizator je Gradsko kulturno umjetničko društvo Brčko distrikt.
“Sedamnaest godina zaredom se manifestacija održava u Domu kulture u Brčkom. Učešće su uzela kulturno umjetnička društva sa područja Brčko distrikta. U toku jedne večeri predstave se tri do četiri društva i uglavnom je to bazirano na foklornim igrama dječijih, prvih ili veteranskih ansambala”, kazao je ispred suorganizatora smotre Meme Dželilović.
Smotra je trajala šest dana a tokom prva tri brčanskoj publici se predstavilo devet kulturno umjetničkih društava. Nastupili su Brčansko kolo, Posavina Brod, Skakava, Ilićka, Dizaduruša 2013, Centar 5, Ražljevo, Plavi safir i Šator paša Šatorovići.


“KUD Brčansko kolo ove godine je radilo mnogo. Učestvovali smo na skoro 40 koncerata a pred nama je još koncert Makedoniji u u decembru mjesecu i time ćemo zaokružiti ovu godinu. Smotra amaterskog stvaralaštva je nešto što Vlada Brčko distrikta od nas traži kako bi vidjeli šta smo radili tokom godine i u šta su uložili novčana sredstva”, smatra Hakik Nezirović iz Brčanskog kola.


“Svake godine se odazovemo povodom ove manifestacije a namjeravamo to činiti i dalje. Svakako smo došli pokazati šta smo radili, šta smo kupili od koreografija, nošnji ali i pokazati brojnost članova našeg društva. Predstavili smo se foklornom sekcijom i sa jednom od novih koreografija a učestvovala je i naša etno pjevačka grupa “Bosiljak””, kazao nam je Jovan Savić iz KUD-a Ilićka.


“Našem društvu je jako važno da se predstavi jer mahom igramo naše tradicionalne igre i želimo da je održimo. Radimo na tome da imamo najmlađu djecu i trenutno imamo postavu koja okuplja djecu do 12 godina”, istakla je Jelica Pavić iz KUD-a Skakava 06.

Svoje koreografije, nošnje i rad tokom godine publici su tokom preostala tri dana smotre predstavili: BKUD “Gornji Rahić”, KUD “Bosna” Omerbegovača, SKUD “Potočari”, BKUD “Šeher” Palanka, KUD “Vasilije Ostroški”, KUD “Osman Rešidović” Brka, BKUD “Azra” Rašljani, Anip “Dukat”, KUD “Klanac” i HKUD “Župa Zovik”.