Zoran Bognar se predstavio brčanskoj publici

U ugodnom ambijentu bašte hotela Posavina sinoć je upriličeno poetsko veče, četvrto po redu u okviru Salona knjiga u Brčkom.

Domaćin Almir Zalihić predstavio je goste: Zorana Bognara i Nemanju Veljovića. Obojica su prisutnim zaljubljenicima u pisanu riječ priuštili ugodno poetsko veče.

Inače, Zoran Bognar je pjesnik, esejista, prozni pisac, književni kritičar i antologičar. Njegova poezija prevođena je na italijanski, francuski, engleski, mađarski, njemački, švedski, slovenački, makedonski, španski, turski, jermenski, grčki, holandski, friski, poljski, rumunski, arapski i bugarski jezik.

Dobitnik je mnogih nacionalnih književnih nagrada, član je Udruženja književnika Srbije i počasni član Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Takođe je počasni član i PEN-a Bosne i Hercegovine. Urednik je u jednom od vodećih srpskih izdavača “Dereta”, te predsjednik Fondacije “Ars Longa” za očuvanje lijepih umjetnosti.

Njegov kolega Nemanja Veljović, književni kritičar, govorio je o Bognarovoj poeziji o kojoj je do sada objavljeno preko 200 eseja, kritika i studija, kao i jedna monografija. Veljović je, pažljivo govoreći o Bognaru i njegovim djelima, istakao da on svakako zaslužuje novo tumačenje a knjiga Eseja o poetici Zorana Bognara je način da to bude i učinjeno.