Kulturno umjetnička društva – čuvari tradicije

Već s početkom ljeta u Brčko distriktu krenu da se nižu prezentacije onoga što kulturno umjetnička društva rade tokom godine. Svake godine svjedočimo različitim smotrama foklora u našem gradu koje zaista obogate svakodnevnicu mještana ruralnih dijelova Distrikta. Bude to prilika da domaćini pokažu šta rade, koliko truda ulažu da očuvaju i otrgnu od zaborava ono zbog čega su i osnovani – tradiciju i običaje kojima treba da se ponosi svaki narod.
U kratkom osvrtu na nekoliko ovakvih dešavanja, kojima smo i sami prisustvovali, želimo pokazati raznolikost i bogatstvo kojima raspolažu.


Stanovnici krajnjeg juga Brčko distrikta, mještani Rašljana, imali su već u junu mjesecu priliku da uživaju u koncertu koji je organizovalo BKUD “Azra”. Njima su u goste stigli prijatelji iz udruženja “Sevdah koncept” iz Srebrenika, te su zajedno sa domaćinima učinili da junsko veče, uz to i praznično jer se proslavljao Bajram, bude zaista prijatno.


Međunarodna smotra folklora “Maoča 2018” održana je u organizaciji BKUD “Behar”. Organizacijom i ove smotre domaćini su pokazali da aktivno rade i uspješno realizuju aktivnosti koje za cilj imaju promociju i očuvanje kulturne baštine naroda ovoga kraja.


12. Smotra dječijeg festivala folklora i pjesme za najmlađe uzraste u Bosni i Hercegovini održana je u Gornjem Rahiću u okviru manifestacije „Rahićko ljeto“. Festival, koji tradicionalno organizuje BKUD „Rahić“, je okupio 13 kulturno umjetničkih društava sa prostora Bosne i Hercegovine.


U Brki kod Brčkog je upriličena tradicionalna avgustovska proslava Bostanovo. Obilovala je različitim sadržajima i na tri dana Pobrklijama i njihovi gostima uljepšala svakodnevnicu.


I komšije iz okolnih brčanskih mjesta također aktivno rade na promociju kulture i kulturne baštine. U Koraju kod Čelića imali smo priliku svjedočiti smotri foklora koja je takođe dala svoj doprinos u promociji starih običaja i kulture naroda našeg kraja.