Smotra foklora i kulturne baštine

U organizaciji „Brčanskog kola“ u Brčkom je održana 10. Međunarodna smotra folklora “Brčansko kolo – Savski cvijet. Zbog svog kvaliteta već deceniju je jedan od zaštitnih znakova kulturno-sportske manifestacije „Brčansko ljeto-Savski cvijet“.
Smotra već tradicionalno Manifestacija tradicionalno počinje svečanim defileom učesnika kroz Brčko.
“Za svaku smotru koju organizujemo trudimo se da pozovemo različita kulturno-umjetnička društva. Iznimka je kulturno-umjetničko društvo iz Križevaca koje je naš gost već treću godinu zaredom. Sa njima smo se srodili i imamo lijepu saradnju, a inače svake godine dolaze nova kulturno-umjetnička društva”, kaže Hakik Nezirović Kiko, predsjednik KUD „Brčansko kolo“.
“Počašćeni smo pozivom KUD-a „Brčansko kolo“ i nadamo se da ćemo opet doći. Veselimo se svakom novom susretu. Večeras je nastupala sekcija veterana sa Starim Splitskim plesovima”, istakao je Josip Šatrak, predsjednik KUD „Križevci“ Križevci.


Ovakva manifestacija ima za cilj očuvanje kulturne tradicije ne samo Bosanaca i Hercegovaca, već očuvanje kulturne tradicije svih naroda Balkana.
“Predstavili smo se Bugarskim igrama jer volimo kada je smotra folklora da se vidi raznolikost i da publici pokažemo ono što znamo. Kada je revijalnog karaktera niko nas ne uslovljava igraćete to i to već igramo ono šta volimo”, kaže Indira Gibić, predsjednica KUD „Zmaj od Bosne“ Gradačac.
“Ovo je prvi put da mi kao KUD dolazimo u Brčko, do sada nas niko nije pozivao, stoga nam je izuzetno velika čast da nastupamo u Brčkom”, istakao je ovom prilikom Saša Joković iz KUD “Kojičinovac” Pučile, Bijeljina.
Na Međunarodnoj smotri folklora pored domaćina učestvovalo je još sedam kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije.