14. Guča u Brčkom – svojevrsni turistički potencijal Distrikt

Četrnaesti put zaredom u Distriktu je u toku “Guča u Brčko”. Specifičnost restorana Kolubara i zvuk truba privukli su i ove godine veliki broj zaljubljenika u ovu vrstu muzike.
“Guča u Brčkom” održava se po ugledu na nadaleko čuvenu manifestaciju “Sabor trubača u Guči”. Organizatori su i ove godine obezbijedili kompletan ugođaj – od truba, svadbarskog kupusa preko pucnja iz topa koji je i ozvaničio početak “Guče u Brčkom”.


“Mi smo već sada turistički brend jer nam dolaze gosti iz Hrvatske, Srbije ali i okolnih opština poput Tuzle, Lukavca, Lopara, Bijeljine, Ugljevika, Gunje, Slavonske Požege”, ističe organizator “Guče u Brčkom” Slobodan Aleksić.
Zadovoljstvo ovakvim događajem u brčkom ne kriju ni sami organizatori Sabora trubača u Guči koji su svake godine u Distriktu početkom avgusta.
“Kada najavim goste iz RS-a koji su brojni na našem Saboru osjetim dobru u toplu atmoferu. Oni promovišu našu kulturu i tradiciju ali i druženje i prijateljstvo. Možda su vaši saboraši jedini koji imaju pripreme za Guču i to je ono što daje značaj. Nama mnogo znače ove manifestacije jer podržavaju njegovanje naše kulture i tradicije”, kaže voditelj Sabora trubača u Guči Aleksandar Pajović.
Guča u Brčkom, sa tradicijom od 14 godina, ima izuzetan turistički potencijal. Svjesni značaja ovakve manifestacije podršku organizatorima iz godine u godinu pružaju Vlada Brčko distrikta i Vlada Republike Srpske.
“To zaslužuje ova manifestacija a uz pomoć institucija Republike Srpske i Brčko distrikta ovaj događaj u Brčkom neće biti zaboravljen. Ovdje je mnogo dobrih ljudi, kako iz Brčkog tako i iz regije”, ističe ministar trgovine i turizma u Vladi RS-a Predrag Gluhaković.


I ove godine brčansku Guču uveličali su trubači – orkestar Dejana Jevđića koji je dobitnik Zlatne trube Guče 2011, 2012. i 2013. godine a proglašeni su i najboljim orkestrom 2014. godine.
“Ove godine dolazim ovdje po 10. jubilarni put. “Guča u Brčkom” je savršena. Iako sam blizu Guče meni je ovdje mnogo ljepše. Volim da dođem ovdje. Ljudi su dobri i pozitivni i drago mi je što sa svojim orkestrom doprinesem da atmosfera bude još bolja”, ističe voditelj orkestra trubača Dejan Jevđić.
Za 15. Guču u Brčkom organizatori se već pripremaju a namjera im je dovesti daleko veći broj orkestara za kojima će u Brčko zasigurno stići i ljubitelji vesele muzike jer truba je instrument koji širi ljubav, prijateljstvo i druženja.