Upriličeno poetsko veče u okviru Salona knjiga u Brčkom

U okviru Salona knjiga u Brčkom sinoć je u hotelu Posavina upriličeno poetsko veče tokom kojeg je predstavljen rad Udruženja Planet poezije iz Sarajeva.

U ugodnom druženju, uz čitanje poezije književnika okupljenih oko ovog udruženja te brčanskih pisaca i pjesnika kao domaćina, stavljen je naglasak na domaće stvaralaštvo te afirmisanje rada i djela bh. književnika.

Udruženje umjetnika “Planet poezija” postoji od 2014.  Ističući da je danas mnogo portala i načina na koji se ljudi poetski izražavaju članovi Planet poezije kažu da pokušavaju neposrednim kontaktom predstaviti svoju ili poeziju drugih pjesnika kako bi privukli publiku na ovakve večeri.

“Večeras je bio solidan odziv.  Kada dođe više publike od samih učesnika možemo kazati da je večer uspjela. Večeras je takav slučaj”, kazao je ispred Planet poezije Dino Porović.

Udruženje umjetnika “Planet poezije” u Brčkom su predstavili sarajevska pjesnikinja Belma Glibić, potom Tamara Čapelj, Šefik Fiko Daupović i Dino Porović. Učešće su kao domaćini uzeli Ernad Osmić i Almir Zalihić.

“Mi već duže vremena sarađujemo sa Osmićem i Zalihićem. Često uzmu učešće u našim programima koje organizujemo u Sarajevu ali i širom regije. Radimo niz projekata koji su povezani sa drugim književnim udruženjima, odnosno sa piscima iz regiona. Zbog toga i postojimo, da povežemo senzibilitete na ovom prostoru”, istakao je Porović.

Planet poezije do sada je uradio preko 350 programa. Svake godine objavljuju almanah koji sadrži radove pjesnika iz cijelog svijeta. Samo udruženje pored pjesnika okuplja i slikare, kipare, novinare… Dakle, ljude koji vole poeziju i umjetnost. Brčko je imalo čast da ugosti dio njihovih članova. Neki su na poseban način vezani uz Brčko, neki su tu prvi puta ali su odlučni da ponovo dođu u grad na Savi.

“Ja sam rođen 1963. godine u Brčkom i ovo je moje prvo predstavljanje u gradu u kojem sam rođen. Nastupao sam od Vardara do Triglava. Drago mi je da se moje prvo predstavljanje desilo baš večeras. Pomiješane su emocije. Ja volim ovaj grad, volim doći tu  ne samo zbog grada kao grada nego onoga što grad čini gradom a to su ljudi. U Brčkom uvijek možete pronaći osobe sa kojima imate priliku razmijeniti mišljenja. Na kraju to ipak završi dobrim osjećajem”, kazao je Porović.