Plivački maraton Brčko – Pozitivna sportska i turistička priča iz Distrikta

U subotu  21. jula Brčko distrikt se još jednom pokazao i dokazao  kao dobar domaćin. Za sve je potrebna  ljubav  a  upravo zbog ljubavi prema  rijeci  Savi  priča koja je počela u prošloj godini se nastaviIa i ove. Drugu godinu zaredom u organizaciji Plivačkog ekstremnog kluba “Atos-Sava“ i uz finansijsku podršku Vlade Brčko distrikta, podršku sponzora , nevladinih organizacija  i  institucija održan je drugi Međunarodni plivački maraton.

Jasno je da je prvi Međunarodni plivački maraton u Brčkom bio hit zbog same činjenice da se ove godine  pojavilo više  plivača u  odnosu na prošlu godinu.  Podignut je i nivo organizacije.

Na trci od devet kilometara na maratonu je učestvovalo 29 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.  U drugoj trci od dva kilometra koja se plivala uzvodno učestvovala su 24 plivača. Tomaš Farkaš iz  Plivačkog kluba „Maraton“ iz Bačke Topole bio je najbolji u muškoj konkurenciji.  U ženskoj konkurenciji najbolja na Međunarodnom plivačkom maratonu bila je Jelena Ječanski iz Novog Sada.

Prvi prsten sigurnosti za plivače u dužini od  9 kilometara bio je zadatak  Kajak Kanu Kluba „Zaveslaj“ Brčko koji su profesionalno obavili svoj zadatak , a ne smijemo zaboraviti ni trenutno najveći i najugledniji ronilački klub “Buk” čija podrška ni ove godine nije izostala.

Podignut je nivo organizacije  pa se može zaključiti da je dobra organizacija  ključ svega. Zadovoljan je bio i direktor maratona Draško Đurić koji je istakao da već sada prave planove za naredni maraton.

Turizam je jedna od rijetkih grana koja bilježi konstantan rast u svijetu a neke zemlje praktično žive od njega. Zašto i mi ne bismo pokušali iskoristiti sve pogodnosti koje imamo da ih komercijalizujemo i približimo turistima? Zašto ne upotrijebiti malo mašte i predstaviti Brčko na jedan drugačiji način- poruka je gradonačelnika Distrikta Brčko koji od samog početka podržava ideju Međunarodnog plivačkog maratona u Brčkom.

Na 2. Međunarodnom plivačkom maratonu u Brčkom bilo je i takmičara koji su prošle godine  plivali trku od 9 kilometara  a ove godine su  plivali uzvodno, odnosno  uzeli su učešće u trci na dva kilometra. Posebno divljene su izazvali mali plivači, trinaestogodišnjaci, plivavši glavnu trku od 9 kilometara.

Oživio je i Ficibajer,  brčansko izletište koje je ponos svih Brčaka, zahvaljujući i  malim fudbalerima iz Omladinske škole  fudbala Ilićka 01 koji su svojom igrom zabavljali prisutne.   Prezentaciju su imali i članovi borilačkih vještina  „Jing-Jang“ Brčko,  a atletske vještine na Ficibajeru toga dana pokazao je i klub „Cross“ Brčko.

Specijalitete od ribe za takmičare i ostale posjetitelje brčanskog plivačkog maratona pripremili su iz Udruženja „Šaran“ dok se za  gulaš  pobrinuo  restoran „Bakarni lonac“.

Brčanski plivački maraton je sigurno ostvario pomak kao sportska manifestacija , a sa postojećim temeljima, koje bi vrijedilo zadržati,  ima lijepe mogućnosti da se i dalje razvija u najboljem smjeru. Sa radošću očekujemo treće izdanje maratona u 2019. godini.